Hani öyle bir başlık oldu ki bir an ne desem bilemedim:) İkisi için ayrı ayrı yazı yazmak yerine tek yazıda karşılaştırma yapmayı tercih ettim.
Öncelikle şunu belirtmeli, Konya’da vaktiniz varsa mutlaka ama mutlaka Kelebek Bahçesini görün, gerçekten çok güzel ve kocaman bir yer yapmışlar. Konya merkezden ulaşım kolay, en azından arabanız varsa Sille yoluna çıktığınızda tabelalar sizi yönlendiriyor ve yaklaşık 20-25 dk içinde oradasınız (bu kadar sürmesinin sebebi bitmek bilmeyen trafik ışıkları). Konya Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından turizme kazandırılan bahçe, Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanına sahipmiş ve uzaktan bakıldığında camdan dev bir serayı andırıyor. Tropikal Kelebek Bahçesi ile ilgili tüm detayları şu linkten bulabilirsiniz. Giriş fiyatları haftasonu /hafta içi oluşuna göre değiştiği için en güncel bilgileri o linkten bulabilirsiniz.
Önemli bir hatırlatma, içerisi tropikal bir ortam yaratıldığı için aşırı sıcak, çok terleyebileceğinizi göz önüne alın lütfen ve bir de kelebeklere dokunmamaya çalışın, o kadar narinler ki , kimisinin kanadının ucunun koptuğu görebilirsiniz.
Konya Kelebek Bahçesi’ne girdiğinizde dev bir fanusun içinde 2 kat olarak, bir koridor boyunca geziyorsunuz, çıkışa doğru ilerlediğiniz yol boyunca çok güzel kelebek çeşitleri görüyorsunuz, kimisi gelip üstünüze konuyor hatta. Kelebek koridoru bittikten sonra duvar boyunca kelebeklerin yaşam döngüsü ile ilgili bilgileri okuyabilirsiniz ve küçük bir odada çocuklar için sinema salonunda ağbi ve ablalar eşliğinde kısa bir film izleyebilirsiniz.
Kelebek koridorunun sonunda, yurtdışında da pek çok örneğini görebileceğimiz güzel bir hediyelik eşya dükkanı sizi bekliyor, kurtuluş yok, çoluk çocuk o mağazadan çıkış yapmak zorundasınız:) Biz duvara yapıştırılan kelebek şeklinde ışıklı bir magnet almakla yetindik ve hem ucuz hem de çok güzel ışıl ışıl bir magnet. Aşağıda da yorgunluktan bitap düşmüş bir Can görüyorsunuz:)
Kelebek Bahçesinden çıktıktan sonra arka tarafta çocuklar için çok güzel, Survivor tarzı bir oyun bahçesi var ama bizim vaktimiz olmadığı ve sıcak da bastırdığı için uğrayamadık, sizin vaktiniz olursa belki uğramak istersiniz.
İstanbul Kelebek Çiftliği ise Beykoz ilçe sınırlarında, Polonezköy yoluna doğru, Kavacık’tan yaklaşık 20 dakika sürüyor; özel bir işletme, giriş yetişkinler için 25TL, çocuklar için 22.5 TL . Konya Kelebek Bahçesi ile ilk fark fiyatlarda çıkıyor zaten, İstanbul 2 katı pahalı.
İkinci ve çok daha önemli fark ise, Konya Kelebek Bahçesi devasa sayılabilir İstanbul Kelebek Çiftliği yanında; İstanbul Kelebek Bahçesi çok küçük bir seradan oluşuyor, girip incecik bir koridor boyunca ilerleyip başladığınız noktaya dönmeniz yaklaşık 10 dakika sürüyor, buna kelebekleri incelemek dahil. Konya içinse minimum 45 dakika ayırmalısınız. Dolayısı ile kelebek çeşitliliği ve sayısı da İstanbul’da daha az. Hafta içi daha çok okul grupları geldiği için çok kalabalık, grupları rezervasyonla alıyorlar ve size ayrılmış saatte grubunuzla beraber yaklaşık 20 dakika süren ve kelebeklerin hayat döngüsünü anlatan bir bir sunum yapıyorlar ve sonra yan kapıdan küçük kelebek bahçesine giriyorsunuz.
Tropik kelebek bahçesinde çocuklar gerçekten çok mutlu oluyorlar, hepsi bir taraftan neşe çığlıkları atıyorlar, sizinle gezen rehber ablaya yakın durursanız siz de yapraklar üzerindeki kelebek yumurtalarını ve çıkan tırtılları görebilirsiniz. Aşağıdaki resimlerdeki gibi.
İstanbul Kelebek Çiftliğinin çok güzel, yemyeşil bir bir bahçesi var, çocuklar dilediğince koşup oynayabilirler, ufak da bir oyun parkı var, salıncak, kaydırak gibi, yanlarında bir yetişkinle birlikte bekçinin beklediği orman kapısından geçip, ormanda kısa bir yürüyüş yapıp da dönebilirler. Ama cafe bölümünden hiç bir şey beklemeyin, bizim gittiğimiz gün o kadar okul gezisi gelip belki 100-150 çocuk olmasına rağmen cafe çok düzensiz çalışıyordu, eleman yetersizdi ve malzeme azdı; gelmeden önce bizim sınıf için hamburger ve içecek siparişi verdiğimiz için biz sorun yaşamadık ama extra 5 tane yoktu misal. Böyle bir yerin daha organize olmasını beklerdim. Hediyelik eşya bölümü de cafenin bir bölümündeydi ve Konya’daki ile ilgisi yoktu, çok yetersizdi.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi ile İstanbul Kelebek Çiftliğini karşılaştırmak görüldüğü gibi çok da doğru değil, açık ara Konya önde ama unutmamak lazım ki onların arkasında koskoca bir belediye desteği var, İstanbul’da ise özel bir işletme elinden gelenin en iyisi ile bizlere küçük de olsa bir vaha sunuyor ve bizler gibi büyük şehirde kelebekleri şayet şanslı isek sadece baharda 1-2 sefer görebilen insanlar için bu küçük yer muhteşem bir deneyim oluyor. Hatta isterseniz diğer organizasyonları da yapıyorlar, mesela bir kır düğünü gibi…